Βιταμίνη Ε

Η βιταμίνη Ε είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη. Είναι απαραίτητη για την όραση, την γονιμότητα, τον εγκέφαλο, το αίμα, το ανοσοποιητικό σύστημα και το δέρμα. Η βιταμίνη Ε έχει σημαντική αντιοξειδωτική δράση. Τα αντιοξειδωτικά είναι ουσίες που προστατεύουν τα κύτταρα από τις επιθέσεις των ελευθέρων ριζών-ουσίες που παράγονται κατά την αποδόμηση των τροφών, από το
κάπνισμα και από την ακτινοβολία που υπάρχει γύρω μας. Οι ελεύθερες ρίζες μπορεί να παίζουν ένα σοβαρό ρόλο στην καρδιαγγειακή νόσο, στον καρκίνο, και σε άλλες ασθένειες, αλλά και γενικά επιταχύνουν τις διαδικασίες της
γήρανσης.
Έχει σημαντική αντιθρομβωτική δράση, συμμετέχει στον σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων και βοηθάει το σώμα να αξιοποιήσει την βιταμίνη Κ.

 Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Ε είναι :

  • φυτικά έλαια όπως το ελαιόλαδο το έλαιο Αργκαν, το έλαιο καρύδας, σησαμέλαιο, κ.ά
  • ξηροί καρποί όπως τα αμύγδαλα, τα καρύδια, τα φιστίκια, φουντούκια κ.ά
  • πράσινα λαχανικά όπως το σπανάκι και το μπρόκολο
  • σπόροι όπως ο λιναρόσπορος και ο ηλιόσπορος.

Δοσολογία
Έφηβοι και ενήλικες 15 mg ημερησίως
Παιδιά 1-3 ετών 6mg ημερησίως
             4-8 ετών 7 mg ημερησίως
             9-13 ετών mg ημερησίως
Βρέφη 4 mg ημερησίως

error: