MATERIA MEDICA ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ

Η Ομοιοπαθητική αγωγή πρέπει να γίνεται αποκλειστικά και μόνον από Ομοιοπαθητικούς Ιατρούς και να αποφεύγεται η αυτοθεραπεία. Ο λόγος είναι ότι, η εφαρμογή της Ομοιοπαθητικής χρειάζεται άριστα καταρτισμένο Θεραπευτή, με βαθειά γνώση της Κλασσικής Ιατρικής και μακρόχρονη εκπαίδευση στην Ομοιοπαθητική. Η συνταγογράφηση γίνεται λαμβάνοντας υπ όψιν όλη τη εικόνα του ασθενούς(ψυχοδιανοητικά και σωματικά συμπτώματα) καθώς επίσης και συμπεριφορές, προτιμήσεις και συνήθειες.

Τα καταγεγραμμένα ομοιοπαθητικά φάρμακα είναι περίπου 4000. Η παρακάτω λίστα αφορά περιληπτικά σε κάποια χαρακτηριστικά των κυριοτέρων και ευρέως συνταγογραφουμένων ομοιοπαθητικών φαρμάκων και είναι μόνο για μια γενική ενημέρωση. Εννοείται φυσικά ότι τα συμπτώματα της εκάστοτε περίπτωσης θα είναι κάποια και όχι όλα των περιγραφομένων.

ACONITUM NAPELUS(ΑΚΟΝΙΤΟΝ ΤΟ ΝΑΠΤΙΔΙΟΝ)

Φάρμακο σύντομης δράσης.Συμπτώματα που εμφανίζονται ξαφνικά και είναι βίαια. Υψηλός πυρετός με ή χωρίς σπασμούς. Συμπτώματα που εμφανίζονται μετά από έκθεση σε πολύ κρύο ή πολύ ζεστό καιρό. Φλεγμονές στο γαστρεντερολογικό, στούς πνεύμονες και το κεφάλι. Μεγάλη ανησυχία. Κρίσεις πανικού. Αγοραφοβία. Κλειστοφοβία. Πάρα πολύ δυνατοί πόνοι με κραυγές. Τρομερός φόβος θανάτου. Ζαλάδα. Τρομεροί πονοκέφαλοι. Έντονοι πονόδοντοι. Δύσπνοια. Καυτό δέρμα. Μεγάλη δίψα. Τα πάντα έχουν πικρή γεύση. Πληθωρικές ιδιοσυγκρασίες.

AESCULUS HIPPOCASTANUM(ΑΓΡΙΟΚΑΣΤΑΝΙΑ.ΙΠΠΟΚΑΣΤΑΝΕΑ Η ΚΟΙΝΗ)

Κυκλοφορικά προβλήματα κάτω άκρων και εγκεφάλου. Αιμορροιδες. Διόγκωση των φλεβών. Πόνοι που αλλάζουν σημείο. Πόνοι στο πίσω μέρος του κεφαλιού. Κοκκίνισμα και κάψιμο των ματιών. Πληγές από κιρδούς με πορφυροειδή άλω. Χειρότερα κατά την ώρα του ξυπνήματος. Καλύτερα με την κίνηση. Θλίψη. Απώλεια μνήμης. Αποπροσανατολισμός.

AGNUS CASTUS(ΛΥΓΑΡΙΑ, ΣΙΔΗΡΟΧΟΡΤΟ)

Υποχονδριακό άγχος υγείας. Πρώιμη γήρανση. Εκφυλισμός μετά από σεξουαλικές καταχρήσεις. Σεξουαλικές δυσλειτουργείες. (προβλήματα στύσης,εκσπερμάτισης). Έλλειψη σεξουαλικής επιθυμίας στις γυναίκες. Διακοπή γαλακτόρροιας. Έλλειψη συγκέντρωσης.

ALLIUM CEPA (ΚΟΚΚΙΝΟ ΚΡΕΜΜΥΔΙ)

Αφθονες καυστικές ρινικές εκκρίσεις. Μεγάλος ερεθισμός στα πτερύγια της μύτης και στο άνω χείλος. Κόκκινα ευαίσθητα στο φώς μάτια. Χειρότερα σε ζεστό χώρο. Μεγάλη διάθεση για κρεμμύδια.

ANACARDIUM (ΑΝΑΚΑΡΔΙΟ ΤΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ)

Αίσθημα κατωτερότητας. Ελλειψη αυτοπεποίθησης. Δειλία. Σκληρότητα προς ανθρώπους και ζώα. Αφιαφορία. Διχασμός προσωπικότητας. Ξαφνική απώλεια μνήμης.

ARGENTUM NITRICUM (ΝΙΤΡΙΚΟΣ ΑΡΓΥΡΟΣ)

Φόβος για τις πτήσεις. Φόβος αποτυχίας σε ομιλίες προς το κοινό και εξετάσεις. Υψοφοβία. Εμμονική φύση των φοβιών. Μεγάλο αίσθημα παλμών. Γαστρεντερικά προβλήματα. Χειρότερα με τη ζέστη. Μεγάλη επιθυμία για γλυκά και αλάτι. Επιδείνωση από τα γλυκά.

APIS MELLIFICA ( ΜΕΛΙΣΣΕΣ)

Αλλεργικές αντιδράσεις που προκαλούνται από τσιμπήματα εντόμων. Ραγδαίο κοκκίνισμα και οίδημα του δέρματος. Αλλεργική κνίδωση. Οίδημα της γλωττίδας. Αναφυλακτικό shock, Νευρικότητα, ανησυχία. Άγχος και φόβος θανάτου. Ζήλεια. Καυστικός πόνος που “κεντρίζει”. Συχνοουρία. Ναυτία. Μαγουλάδες και Ιλαρά.

ARNICA (ΑΡΝΙΚΑ Η ΟΡΕΙΝΗ)

Το καλύτερο ομοιοπαθητικό για τραυματισμούς χωρίς λύση της συνέχειας του δέρματος. Διαστρέμματα. Οργανικό και νοητικό σοκ μετά από ατύχημα.Ιδιαίτερα χτυπήματα μαλακών ιστών. Έντονος πόνος, δυσκολία στην κίνηση. Προλαβαίνει και θεραπεύει τους μώλωπες. Τοκετός. Εξαγωγές δοντιών. Αρθρίτιδα με μελανό δέρμα. Δεν παρηγοριέται με παρέα, προτιμάει την μοναξιά.

ARSENICUM ALBUM (ΟΞΕΙΔΙΟ ΤΟΥ ΑΡΣΕΝΙΚΟΥ)

Σχολαστικότητα. Ανασφάλεια. Κτητικότητα. Εξάρτηση από άλλους, Θέλει συνεχώς παρέα. Μεγάλο άγχος υγείας. Ανησυχία. Φόβος θανάτου. Καυστικοί πόνοι. Τροφική δηλητηρίαση με έμμετο και διάρροιες που προκαλούν μεγάλη εξάντληση και τάση για λιποθυμία. Κρυώνουν πάρα πολύ. Χειροτερεύουν με τον κρύο αέρα. Καλύτερα με την ζέστη. Χλωμό και ιδρωμένο δέρμα. Δίψα για παγωμένα.

AURUM METALLICUM (ΧΡΥΣΟΣ)

Κατάθλιψη. Αποστροφή στην ζωή. Τάση για αυτοκτονία, συχνά πηδώντας από ψηλά σημεία. Τα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως μετά από οικονομική η επαγγελματική καταστροφή. Κυρίως άνδρες, πολύ δυναμικοί, ισχυροί, σκληρά εργαζόμενοι που δεν μπορούν να αντέξουν επαγγελματικές αποτυχίες. Απομόνωση. Συνεχής αυτοκριτική και αυτοκατηγορία. Βελτίωση το βράδυ. Αγχος καρδιοπάθειας. Υπέρταση.

BARYTA CARBONICA (ΑΝΘΡΑΚΙΚΟ ΒΑΡΙΟ)

Καθυστέρηση ανάπτυξης. Υπερτροφικές αμυγδαλές που οδηγούν σε αναπνοή απο το στόμα. Ντροπαλότητα. Παιδιά που αργούν να περπατήσουν και να μιλήσουν. Μαθησιακές δυσκολίες. Αναποφασιστικότητα και ανωριμότητα. Λοιμώδης Μονοπυρήνωση. Απέχθεια στα φρούτα. Αίσθηση ότι αναπνέουν καπνό.

BELLADONA (ΑΤΡΟΠΟΣ Η ΔΕΛΕΑΣΤΙΚΗ)

Ασθένειες που εκδηλώνονται ξαφνικά, με ένταση και σύντομα υποχωρούν. Πυρετός υψηλός με κόκκινο φλογισμένο κεφάλι που ακτινοβολεί θερμότητα και κρύα χέρια και πόδια. Ξηρά γυαλιστερά μάτια με διεσταλμένες ίριδες. Ιμικρανίες με ευαισθησία στο φώς και την αφή. Παιδικές ασθένειες που εμφανίζονται ξαφνικά με πυρετό. Μαστίτιδα με πυρετό. Ηλίαση.

BRYONIA (ΨΕΥΔΟΒΡΥΩΝΙΑ)

Ξερός επώδυνος βήχας. Δυσκοιλιότητα με ξηρά κόπρανα. Αρθρώσεις που τρίζουν. Πλευρίτιδα με έντονους πόνους. Επιδείνωση με την κίνηση. Προσπαθεί να είναι ακίνητος. Χρόνιες ενοχλήσεις. Αρχίζουν σιγά -σιγά το πρωί. Δεν του αρέσει να τον φροντίζουν. Επιθυμεί κρύο νερό. Ανασφάλεια. Μοναξιά. Ξηρότητα βλεννογόνων. Βελτίωση με την πίεση στο σημείο του πόνου.

CALCAREA CARBONICA (ΑΝΘΡΑΚΙΚΟ ΑΣΒΕΣΤΙΟ)

Συνταγογραφείται στη μεγαλύτερη πλειοψηφία βρεφών και παιδιών. Άφθονη εφίδρωση στον αυχένα. Στους ενήλικες, ιδρώτας στις παλάμες και τα πέλματα. Παιδιά που νοιώθουν καλύτερα όταν έχουν δυσκοιλιότητα. Επιθυμία για αυγά και ζάχαρη. Φοβος Τρέλλας. Φόβος για το σκοτάδι κρυώνουν στα πέλματα.

CALCAREA PHOSPHORICA (ΦΩΣΦΟΡΙΚΟ ΑΣΒΕΣΤΙΟ)

Σκολίωση. Μπλοκάρισμα στην αυχενική περιοχή. Δυσκαμψία. Φόβος καταιγίδων. Επιθυμία για καπνιστό κρέας.

CALENDULA (ΚΑΛΕΝΤΟΥΛΗ, ΝΕΚΡΟΛΟΥΛΟΥΔΟ)

Τραύματα με πληγές. Εγκαύματα. Υπερβολικός πόνος, δυσανάλογος προς το τραύμα. Μετά από οδοντιατρικές εργασίες, όταν συνεχίζεται η αιμορραγία. Επουλωτικό Αντιμικροβιακό, αντιμυκητιασικό.

CANNABIS INDICA (ΙΝΔΙΚΗ ΚΑΝΝΑΒΙΣ)

Για άτομα που κάνουν χρήση κάνναβης και άλλων ναρκωτικών. Αίσθηση διαχωρισμού του πνεύματος απο το σώμα. Διαταραχή των αισθήσεων. Διαταραχές συγκέντρωσης, μνήμης. Αίσθηση ότι τα άκρα τους απομακρύνονται από το σώμα. Υπερβολική δίψα. Νοιώθουν καλύτερα ξαπλωμένοι.

CANTHARIS (SPANISH FLY)

Ουρολοιμώξεις, κυστίτιδες με καυστικό πόνο πρίν, κατά την διάρκεια, και μετά την ούρηση. Επείγουσα ανάγκη ούρησης. Μεγάλη σωματική και ψυχική ανησυχία. Θυμός. Καυστική έντονη δίψα αλλά τα συμπτώματα χειροτερεύουν όταν θα πιεί κρύα ποτά.

CAPSICUM (KOKKINΗ ΠΙΠΕΡΙΑ)

Ζεί μόνο στο παρελθόν. Τρομερό κρυμμένο άγχος. Μεγάλη επιθυμία για πιπέρι. Ξυπνάει πάντα 3 ώρες αφ’ ότου πέσει για ύπνο. Αυπνία λόγω νοσταλγίας.

CARBO VEGETABILIS (ΞΥΛΑΝΘΡΑΚΑΣ)

Νωθρότητα. Διανοητική αμβλύτητα. Διαστήματα απώλειας της μνήμης. Ξαφνική κατάσταση collapsus με παγωμένα άκρα, μύτη και γλώσσα. Αδύνατος ταχύς σφυγμός. Νοιώθει ότι η ζωή τον εγκαταλείπει. Χειροτερεύει απο λιπαρές τροφές, αλκοόλ και όταν ξαπλώνει. Επίσης χειροτερεύει στο σκοτάδι. Επιθυμία να του κάνουν αέρα.

CAUSTICUM (ΜΕΙΓΜΑ ΥΔΡΟΞΕΙΔΙΟΥ ΤΟΥ ΑΣΒΕΣΤΙΟΥ ΚΑΙ ΘΕΙΟΥΧΟΥ ΚΑΛΙΟΥ)

Εντονη αίσθηση κοινωνικής δικαιοσύνης. Ανθρωποι που συμπάσχουν και αγωνίζονται για το κοινό καλό. Δεν ανέχονται την επιβολή εξουσίας. Προοδευτική παράλυση τοπικών οργάνων(προσώπου, οισοφάγου, γλώσσας, βλεφάρων, άκρων). Φόβος για το σκοτάδι και τους σκύλους. Απέχθεια στα γλυκά. Χειρότερα με τον ξηρό καιρό. Νευρική ανησυχία στις κνήμες όταν ξαπλώνει. Μυρμηγκιές. Πόνος σαν γδάρδιμο. Απώλεια ούρων με βήχα, γέλιο ή φτέρνισμα. Παιδική νυχτερινή ενούρηση.

CHAMOMILLA (ΧΑΜΟΜΗΛΙ)

Παιδικές ασθένειες όπως οι κωλικοί, οι πόνοι της οδοντοφυίας, η ωτίτιδα. Το μωρό είναι ευέξαπτο, κακοδιάθετο, νυσταλέο, κλαψουρίζει και παραπονιέται διαρκώς. Το μόνο πράγμα που το ησυχάζει είναι να το παίρνουν αγκαλιά και να το λικνίζουν. Προεμμηνορροικό σύνδρομο. Διάρροια με πράσινα κόπρανα.

CINA (ΑΡΤΕΜΙΣΙΑ Η ΠΑΡΑΛΙΟΣ)

Υπεραισθησία σωματική και πνευματική. Δίνεται ιδιαιτέρως για παρασιτώσεις(Οξύουροι, Νηματοσκώληκες). Χειρότερα μετά το φαγητό. Αίσθημα κενού στο στομάχι. Πεινάει συνεχώς. Κοιμάται μπρούμητα. Σπασμοί.

CHINA OFFICINALIS (ΚΙΓΧΟΝΗ)

Αδυναμία που προέρχεται από αφυδάτωση. Τα προβλήματα αρχίζουν μετά από πυρετό ή διάρροια. Ευαίσθητα άτομα με πολύ οξυμένες αισθήσεις. Προσβάλλονται εύκολα. Φυσική και συναισθηματική εξάντληση. Αίσθημα κουδουνίσματος στα αυτιά. Καλύτερα όταν ξαπλώνουν και με ισχυρή πίεση στην περιοχή του πόνου.

COLOCYNTHIS (ΚΟΛΟΚΥΝΘΙΣ Η ΑΓΡΙΑ)

Σοβαροί νευραλγικοί πόνοι. Ισχυαλγία. Ο ασθενής δεν μπορεί να μείνει ακίνητος. Θυμός που συνοδεύεται από βίαιη νευραλγία. Καλύτερα με την ζέστη και έντονη πίεση στο σημείο του πόνου. Πόνος που οδηγεί σε απελπισία. Κωλικοί βρεφών με σφίξιμο των ποδιών πρός την κοιλιά. Θέλει να είναι μόνος κατά την διάρκεια του πόνου. Βίαιη δίψα. Απέχθεια στο φαγητό.

COFFEA CRUDA (ΚΑΦΕΣ)

Πόνοι σε όλο το σώμα που αυξάνονται από τον θόρυβο και τον παραμικρό ήχο. Ισχυροί πονοκέφαλοι. Προβλήματα που παρουσιάζονται μετά από έντονη χαρά και ευχάριστες εκπλήξεις. Αυπνία, νευραλγία, κόκκινο ζεστό πρόσωπο, ευαισθησία στο κρασί. Τρομερή φυσική εξουθένωση. Λιποθυμία από ξαφνικές συγκινήσεις. Νοητική υπερδιέγερση που καταλήγει σε κατάρρευση. Εξυπνα εύστροφα άτομα. Βελτιώνονται κρατώντας παγάκια στο πτόμα.

CUPRUM (ΧΑΛΚΟΣ)

Σπασμοί, από απλές κράμπες μέχρι γενικευμένους σπασμούς και επιληψία. Χαρακτηριστικό βίαιο σφίξιμο των δακτύλων προς την παλάμη Ντελλίριο με ακατανόητη ομιλία, απώλεια μνήμης. Σπασμοί που ακολουθούνται απο μια νεκρική εικόνα του ασθενους. Πόνου περιόδου με ισχυρές κράμπες. Μεγάλη δύσπνοια. Σπασμωδικό άσθμα.

DROSERA (ΔΡΟΣΕΡΑ Η ΣΤΡΟΓΓΥΛΟΦΥΛΛΟΣ)

Σπασμωδικός ξηρός βήχας που οδηγεί σε ναυτία, έμετο ή αιμορραγία από την μύτη. Συνεχόμενος βήχας που βελτιώνεται όταν κρατάει το στήθος του. Αίσθηση γαργαλητού στον λαιμό. Επίμονοι και καχύποπτοι άνθρωποι. Χειροτερεύουν μετά τα μεσάνυχτα και με την ζέστη του κρεβατιού. Βελτίώνονται στον καθαρό αέρα. Φόβος φαντασμάτων. Καυστικές φαγούρες.

FERRUM METALLICUM (ΜΕΤΑΛΛΙΚΟΣ ΣΙΔΗΡΟΣ)

Αναιμίες. Χλωμά άτομα που όμως κοκκινίζουν εύκολα. Πόνοι που εμφανίζονται κατά την διάρκεια της ξεκούρασης. Μεγάλη αίσθηση αδυναμίας. Χειρότερα με έντονες κινήσεις. Δύσπνοια και ταχυπαλμία. Αιμορραγίες από διάφορα σημεία. Αιμορραγίες κατά την κλιμακτήριο. Απέχθεια στο κρέας, τα αυγά και τα ξινά φρούτα.

FLUORIC ACID (ΥΔΡΟΦΘΟΡΙΚΟ ΟΞΥ)

Χειρότερα με τσάι και καφέ. Τριχόπτωση, παραμόρφωση των νυχιών, των δοντιών, του δέρματος, των οστών. Πληγές που κάνουν κρούστες αλλά από κάτω δεν επουλώνονται. Οι τρίχες των μαλλιών είναι εύθραυστες και ξηρές. Το τριχωτό μπορεί να έχει λέπια και μικρές πληγές. Φλεβικά έλκη. Μεγάλη κατάθλιψη. Υπερσεξουαλικότητα. Επιθυμεί καρυκεύματα. Φοβάται υπερβολικά τους πόνους.

GELSENIUM (ΓΙΑΣΕΜΙ ΚΙΤΡΙΝΟ)

Οξεία γρίππη με ρίγη κατά μήκος της σπονδυλικής στήλης. Λήθαργος και απάθεια. Θέλουν να είναι ξαπλωμένα. Σωματική κατάπτωση και πνευματική διέγερση. Τρεμούλες, μυικοί πόνοι, βαρύ κεφάλι και βλέφαρα. Διάρροια μετά από συναισθηματική διέγερση. Βελτίωση μετά από εφίδρωση ή ούρηση. Φόβος πτώσης. Συμπτώματα που εμφανίζονται μετά από σόκ. Αγχος πρίν τα διαγωνίσματα, τις συνεντεύξεις ή παραστάσεις. Σκλήρυνση κατά πλάκας. Σύνδρομο Χρόνιας Κόπωσης. Γρίππη που εμφανίζεται το καλοκαίρι. Συχνοουρία και διάρροια από το άγχος.

HEPAR SULFUR (ΘΕΙΟΥΧΟ ΑΣΒΕΣΤΙΟ)

Υπερευαίσθητος με ασήμαντα πράγματα. Βιαστικός. Υβριστικός. Προσβλητικός. Επιθυμία για ξύδι. Δερματικά εξανθήματα. Επώδυνα μολυσμένα τραύματα. Κάθε μικρό τραύμα διαπυείται. Ακμή. Κρυώνει τρομερά. Επιδείνωση αν ακουμπήσει σε κρύα επιφάνεια. Εσωτερική διάθεση να κάνουν φόνο. Συνεχής δυσφορία. Βελτίωση με την ζέστη, ξαπλώνοντας σε ζεστό κρεβάτι.

HYOSCYAMUS (ΥΟΣΚΥΑΜΟΣ Ο ΜΕΛΑΣ)

Βία. Καχυποψία. Ζήλεια. Παράνοια. Ανθρωποφοβία. Ψυχαναγκαστική συμπεριφορά. Ελλειψη ντροπής. Ενήλικες και παιδιά που παίζουν με τα γεννητικά τους όργανα.

HYPERICUM (ΒΑΛΣΑΜΟΧΟΡΤΟ, ΣΠΑΘΟΧΟΡΤΟ, ΥΠΕΡΙΚΟ)

Πρώτες βοήθειες για τραυματισμό στο κεφάλι, την σπονδυλική στήλη, ή σε μέρη του σώματος που υπάρχουν πολλά νεύρα(σάκτυλα χεριών και ποδιών, χείλη). Υπερβολικοί νευρόπονοι. Τραύματα από αιχμηρά αντικείμενα. Πόνος στον κόκκυγα από πτώση ή μετά τον τοκετό. Βελτιώνεται όταν ξαπλώσει πάνω στην πονεμένη πλευρά. Καψίματα. Τραύματα από δαγκώματα ζώων. Χειροτερεύει με την κίνηση.

IGNATIA AMARA (ΣΤΡΥΧΝΟΣ ΙΓΝΑΤΙΑ, ΨΕΥΔΟΤΡΙΧΟΣ Ο ΙΓΝΑΤΙΟΣ)

Πρόσφατο πένθος, χωρισμός, συναισθηματικό σόκ. Δεν μπορεί να αποδεχτεί την συναισθηματική απογοήτευση. Ασταμάτητο κλάμα με λυγμούς. Αναστεναγμοί. Λοξυγκας Λιποθυμία και υστερία. Σπασμοί. Κόμπος στον λαιμό. Σφίξιμο στο στήθος. Απέχθεια στα φρούτα. Χειροτερεύει από τον καπνό.

IPECACUANA (ΙΠΕΚΑΚΟΥΑΝΑ Η ΚΕΦΑΛΟΕΙΔΗΣ)

Μεγάλη ναυτία. Εμετος. Πόνοι στο στομάχι από αριστερά προς τα δεξιά σαν από μαχαιριές. Παροξυσμικός βήχας με κόκκινο πρόσωπο και μπλέ χρώση στα χείλια. Ο βήχας προκαλεί έμετο.

KALI BICHROMICUM (ΔΙΧΡΩΜΙΚΟ ΚΑΛΙΟ)

Στενότητα σκέψης. Αυτοπεριορισμός. Υλισμός. Κακοκεφιά. Υπερβολικά λεπτομερείς στις αναλύσεις τους. Μεταναστευτικοί πόνοι. Καλύτερα με την ζέστη.Πόνοι εντοπισμένοι σαν μικρές κηλίδες στην άνω έξω γωνία της ωμοπάτης. Ιγμορίτιδα με ινώδεις και εξαιρετικά κολλωδεις εκκρίσεις. Αίσθηση μιας τρίχας στο πίσω μέρος της γλώσσας.

KALI CARBONICUM (ΑΝΘΡΑΚΟΥΧΟ ΚΑΛΙΟ)

Εντονη αίσθηση του καθήκοντος. Σιδερένια πειθαρχία. Δογματικός. Υποφέρει σιωπηλά. Παραμορφωτική αρθρίτιδα. Τα συναισθήματα του αντανακλούν στο στομάχι του σαν φόβος. Εντονη αυπνία. Υπνος που δεν αναζωογονεί. Προβλήματα στα νεφρά. Υδρωπικία. Πολύ επώδυνες αιμορροίδες.

LACHESIS (ΔΗΛΗΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΦΙΔΙΟΥ SURUKUKU)

Υπερδιέγερση. Εξάψεις. Υπέρταση. Πονοκέφαλοι. Ταχυπαλμίες. Αίσθημα παλμών. Κλιμακτήριος. Αιμορραγίες με σκοτεινού χρώματος αίμα. Χειρότερα με την ζέστη. Αίσθημα πνιγμού, δεν αντέχουν τα στενά ρούχα και οτιδήποτε τους ακουπμάει στον λαιμό. Ξυπνούν πανικόβλητοι. Παθολογική ζήλεια. Καχυποψία. Αγχος για καρδιοπάθεια. Φόβος για τα φίδια. Ονειρα με φίδια.

LYCOPODIUM (ΛΥΚΟΠΟΔΙΟΝ ΤΟ ΚΟΡΥΝΩΔΕΣ)

Εσωτερική δειλία και αίσθηση ανεπάρκειας. Σεξουαλική ικανοποίηση χωρίς να κάνει σχέσεις. Αποφεύγει τις ευθύνες και τις δεσμεύσεις. Αλλάζει συχνά ερωτικούς συντρόφους. Επιζητά τον θαυμασμό λέγοντας ψέματα και υπερβολές. Φόβος σκοταδιού, υγείας. Προβλήματα κυρίως στο στομάχι, στην χολή, στο ήπαρ και στο έντερο. Ο ασθενής είναι” γεμάτος αέρα”. Τεράστια πρηξίματα στην κοιλιακή χώρα μετά το φαγητό.

MAGNESIA MURIATICA (ΧΛΩΡΙΟΥΧΟ ΜΑΓΝΗΣΙΑ)

Πικρία. Ειρηνιστές. Ευαίσθητοι. Εντονη αίσθηση του καθήκοντος. Υπνος που δεν ξεκουράζει. Βελτιώνονται με το κλάμα. Αγχώδεις. Ηπατικά προβλήματα. Ξυπνούν άσχημα και έχουν μεγάλη υπνηλία το πρωί. Χειρότερα όταν ξαπλώνουν και κλείνουν τα μάτια. Χειρότερα τρώγοντας αλάτι. Χειρότερα όταν κολυμπουν στη θάλασσα. Επιθυμεί γάλα αλλά χειροτερεύει απ αυτό.

MEDORHINUM(ΤΟ ΜΙΚΡΟΒΙΟ ΓΟΝΟΚΚΟΚΟΣ, NEISSERIA)

Πρόγονοι που είχαν ασθενήσει από γονόρροια. Υπερβολή σε όλα τα επίπεδα. Νευρική και σεξουαλική διέγερση ή αντίθετα μαρασμός και ανικανότητα. Ευμεταβλητότητα. Αφθονία εκκρίσεων σε όλους τους βλεννογόνους. Φόβος τρέλλας. Φόβος ότι κάποιος περπατάει πίσω τους. Ο χρόνος μοιάζει να περνάει πολύ αργά. Ανακουφίζεται με την εμφάνιση των εκκρίσεων. Καρδιοπάθειες μετά από στρεπτοκοκκική λοίμωξη. Βελτιώνεται στην θάλασσα. Επιθυμία για αλάτι, γλυκά και λίπος. Μεγάλη επιθυμία για ξινά εσπεριδοειδή.

MERCURY SOLUBILIS (ΥΔΡΑΡΓΥΡΟΣ)

Ελλειψη δύναμης αντίδρασης. Εναλλαγή μεταξύ γέλιου και κλάματος. Παιδιά με συναισθηματική και νοητική πρόωρη ανάπτυξη. Αργή ομιλία. Βραδυγλωσσία. Βατταρισμός. Βίαιες εσωτερικές παρορμήσεις. Αίσθημα μεγάλης πίεσης στα αυτιά από μέσα. Φόβος φτώχιας. Δύσοσμος ιδρώτας, δύσοσμες εκκρίσεις από αυτιά και μύτη. Σιελόρροια την νύχτα. Τρεμούλα. Νόσος Πάρκινσον.

NATRIUM MURIATICUM (ΚΟΙΝΟ ΑΛΑΤΙ, ΧΛΩΡΙΟΥΧΟ ΝΑΤΡΙΟ)

Πολύ ευαίσθητοι άνθρωποι που θυμούνται τις παραμικρές λεπτομέρειες για πάρα πολύ καιρό. Εσωστρεφείς. Υποφέρουν σιωπηλά. Ενοχικοί. Υπερευαίσθητα παιδιά που πέφτουν στο πάτωμα με υστερικά κλάματα. Επιχείλιος έρπητας. Εντονη επιθυμία για αλάτι. απέχθεια στο λίπος. Κλειστοφοβία. Χειρότερα με την παρηγοριά.

NITRIC ACID (ΝΙΤΡΙΚΟ ΟΞΥ)

Μόνιμα δυσαρεστημένοι. Απογοητεύμενοι από την ζωή. Δύσοσμα πόδια, ούρα και γενικά δύσοσμες εκκρίσεις. Ισχνοί και νευρώδεις. Επιθυμία για λίπος και καρυκεύματα. Αγχος υγείας που καταλήγει στην απελπισμένη πεποίθηση ότι δεν θα γίνει ποτέ καλά. Μεγάλος φόβος για καρκίνο. Πληγές στην γλώσσα και στις άκρες των χειλιών. Εντονοι πόνοι στο ηλιακό πλέγμα.

NUX VOMICA (ΕΜΕΤΙΚΟ ΚΑΡΥΟ)

Για συμπτώματα μετά από καταχρήσεις και υπερβολές σε φαγητό, καφέ και αλκοόλ. Κρυώνουν υπερβολικά. Πολύ ευερέθιστοι, νευρικοί, εργασιομανείς και ανταγωνιστικοί. Υποφέρουν από ναυτία και γενικά πεπτικές διαταραχές με πόνους στο στομάχι και στο έντερο. Παρ’ όλοπου βελτιώνονται με τον έμετο, το βρίσκουν δύσκολο να κάνουν. Μπορεί να ζούν στα άκρα μόνο με καφέ, τσιγάρο και αλκοόλ. Καλύτερα με ζεστά ποτά, ξεκούραση και ζεστό κρεβάτι. Χειρότερα το πρωί. Τάση για ίκτερο.

NATRIUM PHOSPHORICUM (ΦΩΣΦΟΡΙΚΟ ΝΑΤΡΙΟ)

Αναιμία. Νοητική κατάπτωση.Κίτρινες πυώδεις ρινικές εκκρίσεις. Κίτρινη επίχρωση στην γλώσσα. Ξινή μυρωδιά σώματος. Τρεμούλες και επιδείνωση των συμπτωμάτων απ’ τις καταιγίδες. Αποστροφή στον ανοιχτό αέρα. Εχει τεράστεια όρεξη, δεν μπορεί να χορτάσει. Βελτιώνεται η εικόνα του με το φαγητό. Επιθυμία για τηγανιτά αυγά.

OPIUM (ΟΠΙΟΥΧΟΣ ΠΑΡΑΡΟΥΝΑ, ΜΗΚΩΝ Η ΥΠΝΟΦΟΡΟΣ)

Ελλειψη πόνου. Λήθαργος. Ναρκοληψία. Εγκεφαλικό επεισόδιο με πάρεση. Λπηγές και σοβαρές χωρίς πόνο. Παράλυση εντέρου ή ουροδόχου κύστεως. Αίσθηση ευδαιμονίας. Ροχαλητό.

PETROLEUM (ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ)

Νοητική σύγχιση. Παραισθήσεις. Νομίζει ότι υπάρχουν δίπλα του άνθρωποι που δεν είναι παρόντες στην πραγματικότητα. Δερματολογικά προβλήματα με τόσο έντονη ξηρότητα που το δέρμα του σκίζεται. Φοβερή φαγούρα. Σκλήρυνση των λεμφαδένων. Αίσθηση κρύου σε διάφορα σημεία του σώματος και όργανα. Διάρροιες που χειροτερεύουν τη μέρα. Καλύτερα το καλοκαίρι. Βήχας που χειροτερεύει την νύχτα.

PHOSPHORIC ACID (ΦΩΣΦΟΡΙΚΟ ΟΞΥ)

Μεγάλη αδυναμία και εξασθένηση. Αδυναμία μνήμης. Σιωπηλή θλίψη που οδηγεί σε συναισθηματικό πάγωμα. Ξαφνική και μεγάλη τριχόπτωση. Ανεξήγητη δεκατική κίνηση. Γαλακτώδη ούρα. Αφυδάτωση. Επιθυμία για φρούτα και χυμούς.

PHOSPHORUS (ΦΩΣΦΟΡΟΣ)

Εξωστρεφείς, φιλικοί και εύθυμοι. Συμπάσχουν με τα προβλήματα των άλλων. Ευαίσθητοι, αναπτύσουν μεγάλο άγχος υγείας. Κρίσεις πανικού>φόβος θανάτου, σκοταδιού, καταιγίδων. Διάχυση της σκέψης. Τρομάζει εύκολα. Αδυναμία συγκέντρωσης. Ανάγκη για παρέα. Εντονη δίψα για παγωμένα ποτά και επιθυμία για γλυκά και παγωτά. Εμετος και ναυτία. Καυστικοί πόνοι στο στομάχι που προσωρινά ανακουφίζονται από κρύο νερό. Ταχυκαρδία. Αιμορραγίες με έντονα κόκκινο αίμα. Αιματουρία.

PLATINA METALLICUM (ΠΛΑΤΙΝΑ)

Υπερσεξουαλικότητα ακόμα και σε πολύ νεαρή ηλικία. Αυνανισμός. Συμπτώματα μετά από ερωτική απογοήτευση και θλίψη. Υπεροψία. Μεγαλομανία. Παραίσθηση ότι υπάρχει αύξηση του μεγέθους του σώματος ή των μελών του. Αίσθηση ενός επιδέσμου που σφίγγει το κεφάλι ή κάποιο μέλος του σώματος.

PLUMBUM METALLICUM (ΜΟΛΥΒΔΟΣ)

Αρτηριοσκλήρυνση. Παράλυση. Απώλεια μνήμης δυσανάλογη της ηλικίας του ασθενή. Απάθεια. Πάρεση μετά από εγκεφαλικό. Παράλυση άκρας χειρός. Ατροφία. Επίσχεση ούρων. Αίσθημα παλμών. Βελτιώνεται με εντριβές. Αίσθηση τραβήγματος στόν ομφαλό προς τα μέσα.

PULSATILLA ( ΑΝΕΜΩΝΗ Η ΠΡΩΙΟΚΑΡΠΟΣ)

Ομοιοπαθητικό φάρμακο πιό ειδικό για γυναίκες και παιδιά. Αμφίθυμη διάθεση. Προσαρμόζονται στις επιθυμίες των άλλων. Ευμετάβλητα συμπτωμάτα. Κακή διάθεση. Κλάμα. Επιθυμούν παρέα συνεχώς. Η διάθεση τους βελτιώνεται στον καθαρό αέρα και με το κλάμα. Βήχας κατά την διάρκεια του ύπνου. Παιδικές ασθένειες. Δεν έχει δίψα. Ενοχλήσεις στην μία πλευρά του σώματος.

RHUS TOXIDENDRON (ΔΗΛΗΤΗΡΙΩΔΗΣ ΚΙΣΣΟΣ)

Έρπης ζωστήρ και κοινός έρπης. Ανεμοβλογιά. Διαστρέμματα. Εξαρθρώσεις. Αρθρίτιδα. Πόνοι στις αρθρώσεις που ανακουφίζονται με ελαφριά άσκηση. Κόκκινα εξανθήματα με κνησμό και πάνω στις αρθρώσεις. Εντονο άγχος, ιδιαίτερα για τους άλλους. Ιώσεις που έχουν πόνο στις αρθρώσεις. Καλύτερα με την ζέστη.

RUTA GRAVEOLENS (ΑΠΗΓΑΝΟΣ)

Τενοντίτιδες. Διαστρέματα. Χονδροπάθεια. Τραύματα μικρών και μεγάλων αρθρώσεων. Καταπόνηση των ματιών που συνοδεύεται από πονοκέφαλο. Καλύτερα με κίνηση, χειρότερα ξαπλώνοντας στην πονεμένη πλευρά.

SEPIA (ΣΟΥΠΙΑ)

Κατάσταση στάσης. Ακινησία. Ορμονικές διαταραχές στις γυναίκες. Στειρότητα και συχνές αποβολές. Ψυχρότητα. Πρωινή ναυτία εγκυμοσύνης. Απέχθεια στην τροφή. Σύνδρομο Reynaud. Βελτιώνεται με την έντονη κίνηση. Ελλειψη συναισθημάτων. Δεν θέλει συντροφιά. Τεράστια ανησυχία και ασταμάτητο κλάμα. Απέχθεια στο αλάτι.

SILICA (ΠΥΡΙΤΙΟ)

Κρυολογήματα που δεν υποχωρούν εύκολα. Οδοντικά αποστήματα. Βοηθάει πάρα πολύ στην αποβολή ξένων σωμάτων από τον οργανισμό, όπως αγκάθια, πύον. Αργή επούλωση. Ακμή με πύον και σπυράκια που παραμένουν καιρό. Εφίδρωση στο πάνω μέρος του κεφαλιού. Πρησμένοι λεμφαδένες. Πονοκέφαλοι. Χρόνιες εκκρίσεις από τα αυτιά. Εύθραυστα νύχια.Ευφυή παιδιά με μικρή σωματική ανάπτυξη. Αδυναμία, χλωμάδα. Φοβούνται τις ενέσεις.

SPONGIA (ΣΦΟΥΓΓΑΡΙ)

Καρδιολογικές διαταραχές. Ταχυπαλμίες. Δύσπνοια. Εγκεφαλίτιδες. Αίσθημα πνιγηρότητας και βάρους στη περιοχή της καρδιάς. Εμφανίζει πυρετική έξαψη με χαμηλό πυρετό. Βήχας πριν τα μεσάνυχτα. Φόβος θανάτου. Αγχος για το μέλλον. Χειρότερα με την ζέστη. Υπερτροφία αδένων. Υπερτροφία καρδιάς. Ενδοκαρδίτιδες. Φλεγμονώδεις καρδιακές παθήσεις που προέρχονται από ρευματικό πυρετό. Ο βήχας και η δύσπνοια ανακουφίζονται από ζεστά φαγητά.

STAPHYSAGRIA (DELPHINIUM STAPHYSAGRIA,ΑΓΡΙΑ ΣΤΑΦΙΔΑ)

Νοητικά και σωματικά συμπτώματα που εμφανίζονται μετά από χειρουργική επέμβαση ή θυμό. Μοιάζουν ήρεμα και γλυκά άτομα, αλλά μπορεί να νοιώθουν θυμωμένοι, εξευτελισμένοι. Κρύβουν πάρα πολύ τα συναισθήματα τους. Πολύ ευαίσθητοι στις προσβολές. Δεν θέλουν να τους αγγίζουν. Κυστίτιδα μετά από σεξ.

STRAMONIUM (ΔΑΤΟΥΡΑ ΤΟ ΣΤΡΑΜΩΝΙΟ)

Μεγάλη αναστάτωση νοητική και σωματική. Πολύ ζεστό κεφάλι. Παραλλήρημα. Φόβος για σκυλιά και το νερό. Παραισθήσεις. Φόβος τρέλας. Κρίσεις πανικού. Εφιάλτες. Σπασμοί. Βίαιη συμπεριφορά. Απέχθεια στο δυνατό φώς. Μεγάλος πονοκέφαλος από περπάτημα σε δυνατό ήλιο. Υπέρταση. Αίσθημα πίεσης στο κεφάλι.

SULPHUR (ΘΕΙΟ)

Κόκκινες φλεγμονώδεις δερματίτιδες με καυστική φαγούρα. Χειρότερα με το ξύσιμο και το πλύσιμο.Θέλει να βρίσκεται σε καθαρό αέρα.Πολύ ζεστά πόδια το βράδυ, τα βγάζει έξω από τα σκεπάσματα για να ανακουφιστεί. Εντονος ιδρώτας. Αδυναμία με αίσθηση κενού στο στομάχι κατά τις 11 το πρωί. Θέλει γλυκά και καρυκεύματα. Καυστικοί πόνοι. Καυστικά πηκτά εκκρίματα. Φιλοσοφική διάθεση. Ατημέλητος. Πολύ δημοφιλές ομοιοπαθητικό φάρμακο στη Ελλάδα.

TARENTULA HISPANICA (ΙΣΠΑΝΙΚΗ ΑΡΑΧΝΗ)

Υπερκινητικά άτομα. Βελτιώνονται με τον χορό, την μουσική και τα χοροπηδητά. Αναστατώνονται με την μουσική. Εξαιρετικά αδύνατοι. Υπερβιλική ανησυχία των άκρων. Τρεμούλες. Υστερική συμπεριφορά που βελτιώνεται με την μουσική. Προσποιούνται ασθένεια. Μοιάζουν τρομαγμένοι. Απέχθεια στο κρέας.

THUJA (ΘΟΥΓΙΑ)

Επιφυλακτικοί και καχύποπτοι. Σκληρότητα. Σκληροί όγκοι. Ασάφεια. Εχουν την αίσθηση ότι τα πόδια τους είναι εύθραυστα σαν γυαλί.Τάση για μυρμηγκιές. Παραμορφωμένα νύχια ποδιών και χεριών.

TUBERCULINUM (ΤΟ ΠΥΟΝ ΑΠΟ ΤΟ ΦΥΜΑΤΙΝΙΚΟ ΑΠΟΣΤΗΜΑ)

Ανικανοποίητοι. Τρομερή επιθυμία για αλλαγές και ταξίδια. Γρήγοροι, αδύνατοι, μυώδεις. Βελτιώνεται περπατώντας στην ύπαιθρο. Επιθυμία για λίπος και παγωτό. Υπερβολική εφίδρωση, μουσκεύει τα σκεπάσματα. Φόβος και αηδία για τις γάτες. Οικογενειακό ιστορικό φυματίωσης. Τρίξiμο δοντιών.

error: