Το πιο ισχυρό μέτρο πρόληψης κατά του Κορονοϊού είναι το ΠΛΥΣΙΜΟ ΤΩΝ ΧΕΡΙΩΝ

Η μόνη πιο σημαντική συμβουλή των ειδικών επιστημόνων υγείας ,που μπορεί να σας βοηθήσει να μείνετε ασφαλείς απέναντι στον
COVID-19 είναι αυτή : ΠΛΕΝΕΤΕ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΑΣ!
«Σε τελική ανάλυση τα χέρια μας είναι το βασικό σημείο επαφής» αναλύει η Elizabeth Scott, PhD. Scott διευθύντρια του κέντρου Υγείας και Υγιεινής του Πανεπιστημίου της Βοστώνης.

Δεν μπορούμε να ελέγξουμε τα αντικείμενα που αγγίζουμε ή ποιός άλλος ,υγιής ή όχι τα είχε αγγίξει πριν από εμάς.Αλλά μπορούμε να φροντίσουμε σωστά τα δικά μας χέρια
Το πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερο είναι το μεγαλύτερο όπλο απ όσα μπορούμε να φανταστούμε κατά των μικροβίων και των ιών.
Το πρώτο πράγμα που συμβαίνει κατά το πλύσιμο είναι μια φυσική ,μηχανική απομάκρυνση των βλαβερών παραγόντων.Το σαπούνι κάνει το δέρμα μας να γλιστράει και με αρκετό ξέπλυμα συμπαρασύρονται τα βλαβερά σωματίδια.Την ίδια στιγμή για κάποιους μικροοργανισμούς το σαπούνι τους προκαλεί σοβαρή και ανεπανόρθωτη καταστροφή.
Οι κορονοϊοί όπως ο COVID-19 διαθέτουν ένα προστατευτικό περίβλημα που αποτελείται από λιπίδια.Το σαπούνι σαν απολιπαντικός παράγων μπορεί να διαλύσει αυτή την λιπαρή φάση και να κάνει τον ιό ανίκανο να μας μολύνει.

Ακούγεται πάρα πολύ απλό αλλά στην πραγματικότητα η πλειονότητα των ανθρώπων δεν πλένουν σωστά τα χέρια τους.
Έρευνα του 2013 σε 3700 εθελοντές απέδειξε ότι μόνο το 5% ακολουθούσε σωστά τους κανόνες πλυσίματος.

Στην παρούσα φάση όμως με την άνευ προηγουμένου ταχύτητα εξάπλωσης της παγκόσμιας πλέον επιδημίας του COVID-19,ωφείλουμε όλοι να εκπαιδευτούμε σωστά ,γρήγορα και αποτελεσματικά στις τεχνικές του σωστού πλυσίματος των χεριών.
1. Χρησιμοποιούμε άφθονο νερό. Δεν έχει σημασία η θερμοκρασία του!
2. Κάνουμε πολύ αφρό τρίβοντας σχολαστικά τα χέρια μας.
3. Χρειάζονται 20 δευτερόλεπτα συνεχούς τριψήματος των χεριών για να επιτύχουμε ουσιαστική απομάκρυνση των παθογόνων μικροοργανισμών
4. Προτιμούμε τα υγρά σαπούνια από τα στερεά,αλλά αν δεν υπάρχει επιλογή ,ξεπλένουμε καλά το στερεό σαπούνι πριν το χρησιμοποιήσουμε.
5. Πλένουμε καλά όλα τα σημεία των χεριών,ιδιαίτερα την πάνω επιφάνεια και τους καρπούς .
6. Στεγνώνουμε καλά τα χέρια μας κατά προτίμηση με χάρτινες πετσέτες.Αυτή η πρακτική απομακρύνει ακόμα πιο αποτελεσματικά ότι παθογόνο έχει απομείνει.Επίσης τα στεγνά χέρια έχουν μικρότερες πιθανότητες να μεταφέρουν μικρόβια σε σχέση με τα υγρά

Πόσο συχνά πρέπει να πλένουμε τα χέρια μας?
• Πριν ,κατά την διάρκεια και στο τέλος της προετοιμασίας του φαγητού
• Πριν φάμε
• Πριν και μετά την φροντίδα ασθενή
• Πριν και μετά την περιποίηση κάπιου τραύματος
• Πριν και μετά την χρήση της τουαλέτας
• Πριν και μετά την αλλαγή της πάνας ενός μωρού
• Μετά από φτέρνισμα ,βήξιμο ,καθαρισμό της μύτης
• Μετά από την επαφή με ζώο ,με την τροφή ή τα απορρίματα του
• Μετά από την αποκομιδή των σκουπιδιών

Αν δεν υπάρχει τρόπος να πλυθούμε, χρησιμοποιούμε ένα απολυμαντικό χεριών με βάση την αλκοόλη σε ποσοστό πάνω από 62%.
Το αλείφουμε σε όλη την επιφάνεια των χεριών και το τρίβουμε μέχρι να στεγνώσει για 20 δευτερόλεπτα.

Εκτος απ τα χέρια μας φροντίζουμε να απολυμαίνουμε τακτικά και τις επιφάνειες που ακουμπάμε συχνά,όπως το κινητό μας τηλέφωνο ,το πληκτρολόγιο του υπολογιστή, τους πάγκους της κουζίνας,το μπάνιο,το γραφείο.

error: