• 22 Ιανουαρίου, 2020
  • anima
  • Comment: 0

Πως τα αντιβιοτικά διαταράσουν το σώμα μας και πως το αντιμετωπίζουμε με προβιοτικά

Όταν καταπολεμάμε μια βακτηριακή λοίμωξη, τα αντιβιοτικά επιτίθενται όχι μόνο στα κακά βακτήρια, αλλά μπορούν ταυτόχρονα να καταστρέψουν κάποια καλά βακτήρια που κανονικά ζούν σε αγαστή αρμονία με το σώμα μας.

Ενώ το φάρμακο που μας έγραψε ο γιατρός μας «δουλεύει» σκληρά για να μας βοηθήσει να νοιώσουμε καλύτερα, μπορεί επίσης να προκαλέσει δυσάρεστες παρενέργειες όπως διάρροια ή μυκητίαση. Τα προβιοτικά μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη και την ανακούφιση αυτών των δυσάρεστων παρενεργειών και να συντομεύσουν την διάρκεια τους. Στην φυσική τους μορφή τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που ζούν στο υγιές σώμα μας και σε κάποιες τροφές. Μπορούμε επίσης να τα πάρουμε και σε συμπληρώματα διατροφής. Όχι μόνο τα προβιοτικά είναι καλά για το έντερο μας, αλλά είναι επίσης ευεργετικά για το ανοσοποιητικό σύστημα, το ουροποιητικό και την υγεία του κόλπου. Να λοιπόν μερικές σημαντικές αλήθειες για τα προβιοτικά και τα αντιβιοτικά:

  • ΤΑ ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΑ ΕΠΗΡΡΕΑΖΟΥΝ ΤΟ ΠΕΠΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

    Καθώς τα αντιβιοτικά σκοτώνουν τα κακά βακτήρια, μειώνουν επίσης τα βακτήρια που εξισορροπούν το πεπτικό σύστημα. Για όσους μπορεί να υποφέρουν από πεπτικές διαταραχές ή σοβαρότερα γαστρεντερικά προβλήματα, υπάρχουν έρευνες που αποδεικνύουν ότι μερικά προβιοτικά βοηθούν να αποφύγουμε την διάρροια που σχετίζεται με αντιβιοτικά ή με λοίμωξη ή και με το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου. Αυτά τα φιλικά βακτήρια αναστέλλουν τους παθογόνους μικροοργανισμούς που προκαλούν ασθένειες. Αλλά ακόμα και αυτοί που δεν παίρνουν αντιβιοτικά μπορούν να ωφεληθούν από προβιοτικά τρόφιμα και συμπληρώματα διατροφής με προβιοτικά για να βοηθήσουν στην εξισορρόπιση των φιλικών βακτηρίων του εντέρου.

  • ΤΑ ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΟΥΝ ΚΟΛΠΙΚΕΣ ΜΟΛΥΝΣΕΙΣ

    Ενας υγιής κόλπος περιέχει διάφορους μικροοργανισμούς –που χαρακτηρίζονται συνολικά «κολπική χλωρίδα»- συμπεριλαμβανομένου και του γαλακτοβάκιλλου που είναι το πιο κοινό είδος καλών βακτηρίων. Οι γαλακτοβάκιλλοι παίζουν ένα σημαντικό ρόλο αναχαιτίζοντας τα κακά βακτήρια, αυτά που η αύξηση τους προκαλεί μολύνσεις, φλεγμονές και ασθένειες όπως η βακτηριακή κολπίτιδα, μυκητιασική κολπίτιδα, λοιμώξεις του ουροποιητικού και τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα. Η λήψη αντιβιοτικών από το στόμα ή ενδοκολπικά μπορεί να προκαλέσει διακυμάνσεις στο PH του κόλπου, που με την σειρά τους θα προκαλέσουν μείωση των φυσιολογικών επιπέδων των γαλακτοβάκιλλων και κατ’επέκταση προσβολή του κόλπου από μύκητες ή άλλα βακτήρια. Παίρνοντας καθημερινά ζωντανές καλλιέργειες προβιοτικών μπορούμε να βοηθήσουμε στην διατήρηση μιας υγιούς κολπικής χλωρίδας
    και του φυσιολογικού κολπικού PH.

  • ΕΝΑ ΠΡΟΒΙΟΤΙΚΟ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΝΑΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΙΣ ΑΠΟΙΚΙΕΣ ΤΩΝ ΟΜΟΕΙΔΩΝ ΦΙΛΙΚΩΝ ΒΑΚΤΗΡΙΩΝ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΜΕΣΑ ΣΕ ΕΝΑ ΥΓΙΕΣ ΣΩΜΑ

    Καθώς κοιτάμε την ετικέτα ένός συμπληρώματος προβιοτικών, πρέπει να αναζητούμε στελέχη που υπάρχουν σε ένα υγιές σώμα. Αυτές οι φυσικές καλλιέργειες προάγουν όχι μόνο την πεπτική ή κολπική υγεία, αλλά έχουν ευεργετικά αποτελέσματα γενικά στο σύνολο της υγείας μας.
    Ο Lactobacillus rhamnosus είναι ένα προβιοτικό στέλεχος που μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη και θεραπεία γαστρεντερικών λοιμώξεων και στην μείωση της διάρκειας της οξείας διάρροιας σε ενήλικες και παιδιά.
    Ο Lactobacillus acidophilus μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη και θεραπεία της διάρροιας, στα συμπτώματα του ευερέθιστου εντέρου όπως τον πόνο και το φούσκωμα, αλλά και στις κολπικές μολύνσεις.Επίσης ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.
    To Bifidobacterium lactis υπάρχει φυσιολογικά στο σώμα μας αλλά και στα γαλακτοκομικά προϊόντα. Χρησιμοποιείται ιδιαίτερα για προβλήματα της πέψης και στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας καθώς βοηθάει την ευκολότερη διέλευση των κοπράνων.
    Το Bifidobacterium longum είναι ένα προβιοτικό στέλεχος που έχει χρησιμοποιηθεί στην θεραπεία των ασθενών με Ελκώδη Κολίτιδα, μια φλεγμονώδη νόσο του παχέος εντέρου

  • ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΣΥΝΔΙΑΣΟΥΜΕ ΠΡΟΒΙΟΤΙΚΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΜΑΖΙ ΜΕ ΠΡΟΒΙΟΤΙΚΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΗ ΜΑΣ ΑΓΩΓΗ

    Τα πιο πλούσια σε προβιοτικά τρόφιμα είναι το Ελληνικό γιαούρτι, τα μαλακά τυριά που έχουν υποστεί ζύμωση, το κεφίρ, οι πίκλες χωρίς ξύδι μόνο με το αλάτι τους, κ.ά. Είναι πολύ έξυπνο να συνδιάζουμε αυτές τις υπερτροφές μαζι με το συμπλήρωμα προβιοτικών που μας προτείνει ο γιατρός ή ο φαρμακοποιός μας.

error: