Βιταμίνη A

Η βιταμίνη Α, η γνωστή μας Ρετινόλη είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη.
Βρίσκεται σε ζωικής προέλευσης τρόφιμα ,όπως στον κρόκο του αυγού, στο πλήρες γάλα, στο ζωικό βούτυρο, στην εμπλουτισμένη μαργαρίνη, στο κρέας ,στο συκώτι, στο τυρί τσένταρ και στα λιπαρά ψάρια.
Οι φυτικές τροφές, όπως τα παλιάς εσοδείας καρότα και γενικά τα κόκκινα, κίτρινα και πορτοκαλί φρούτα και λαχανικά, περιέχουν β-καροτίνη (προβιταμίνη Α), ένα πολύτιμο αντιοξειξωτικό που προστατεύει τα κύτταρα από τις ελεύθερες ρίζες. Η προβιταμίνη Α μετατρέπεται μέσα στον οργανισμό σε βιταμίνη Α.

Ελλειψη βιταμίνης Α:
Παρατηρείται σε άτομα με διατροφή φτωχή σε πρωτείνες, σε χορτοφάγους,σε ανθρώπους που υποφέρουν από διαβήτη, από υπερθυροειδισμό, από ηπατικές νόσους, και σε ασθενείς με κυστική ίνωση και στο σύνδρομο Δυσαπορόφησης των λιπών.
Σοβαρή έλλειψη βιταμίνης Α προκαλεί βασικές μεταβολές στην φυσιολογία του ματιού όπως ξηροφθαλμία, νυκταλωπία (δυσκολία προσαρμογής του ματιού στο σκοτάδι).
Στις αναπτυσόμενες χώρες που η έλλειψη της είναι πολύ μεγάλη λόγω του υποσιτισμού ,φαινόμενα τύφλωσης λόγω έλλειψης Α είναι συχνά.
Στον ανεπτυγμένο κόσμο εν τούτοις, παρατηρούνται ελλείψεις λόγω χρήσης φαρμάκων για την χοληστερίνη και υπακτικών.
Ερευνες έχουν δείξει ότι η χορήγηση βιταμίνης Α μπορεί να μειώσει τις επιπλοκές από ασθένειες όπως Ελονοσία, AIDS, Ιλαρά .
Στις γυναίκες μπορεί να βοηθήσει σε περιπτώσεις περιόδου με μεγάλη αιμορραγία, στο προεμμηνορυσιακό σύνδρομο, σε επίμονες βακτηριακές και μυκητιασικές κολπίτιδες, στην Ινοκυστική Μαστοπάθεια και πιθανόν στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού.
Στους άνδρες μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση του αριθμού των σπερματοζωαρίων
Χρησιμοποιείται για την βελτίωση της όρασης και σε παθήσεις όπως η Ηλικιακή Εκφύλιση της Ωχράς Κηλίδας, στο Γλαύκωμα και στον Καταρράκτη.
Δίνεται σαν θεραπεία από το στόμα για την κυστική ακμή και σαν συστατικό αλοιφών για την ψωρίαση, τα θερμικά και ηλιακά εγκαύματα, για την ιχθύαση, το έκζεμα κ.ά
Εχει μεγάλη επουλωτική δράση στο δέρμα, χρησιμοποιείται στα καλλυντικά για την αντιρυτιδική της δράση, μειώνει την διαδικασία γήρανσης του δέρματος και το προστατεύει από την UV ακτινοβολία.
Της έχουν αποδοθεί και άλλες δράσεις όπως σε ασθένειες του νευρικού συστήματος, στη νόσο Crohn’s, στο άσθμα, στην λευκοπλακία, στην απώλεια της όσφρησης, στην κώφωση και ειδικά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη:
800μg ή 2666 I.U

Ανώτατο ασφαλές επίπεδο για ημερήσιο συμπλήρωμα:
2300μg ή 10000 I.U

Ασφάλεια:
Δεν πρέπει να γίνεται υπερδοδολογία βιταμίνης Α, γιατί συσσωρεύεται στο συκώτι και προκαλεί τοξικότητα ,που όμως είναι αναστρέψιμη με την διακοπή της λήψης της.
Τα συμπτώματα της υπερδοσολογίας είναι αποφολίδωση του δέρματος,πόνοι στις αρθρώσεις πονοκέφαλος,διόγκωση του ήπατος και ναυτία

Αλληλεπιδράσεις:

  • Με το αντιβιοτικό τετρακυκλίνη. Η συγχορήγηση μεγάλων δόσεων βιταμίνης Α μπορεί να προκαλέσει αυξημένη ενδοκρανιακή πίεση
  • Με την βαρφαρίνη (αντιπηκτικό), ενισχύει την αντιπηκτική της δράση, με επόμενο τον κίνδυνο αιμορραγιών.
  • Mε ηπατοτοξικά φάρμακα αυξάνεται κατά πολύ ο κίνδυνος της ηπατοτοξικότητας, όπως
    , Methotrexate, Carbamazepine (Tegretol), Itraconazole (Sporanox), Erythromycin, Simvastatin(Zocor) κ.ά

Το homeopharmacy.gr σας ενημερώνει ότι τα συμπληρώματα διατροφής δεν υποκαθιστούν την ισορροπημένη διατροφή και δεν είναι φάρμακα.
Για οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας συμβουλευτείτε πρώτα τον γιατρό και τον φαρμακοποιό σας.

error: